
از زمان اولين گزارش بيماري کروناويروس در ووهان چين، با سرعت در ساير کشورهاي ديگر نيز اين ويروس گسترش يافته است. هنگامي که چين مقابله خود را با ويروس شروع کرد، به بخش فناوري توانمند خود و به ويژه هوش مصنوعي و علمداده تاکيد و از آنها در اين بيماري بهره گرفت. براي يک بيماري همهگير جهاني مانند کوويد 19، فناوري، هوش مصنوعي و علم داده براي کمک به جوامع ضروري است. چگونه چين از هوش مصنوعي و دادههاي عظيم (Big Data) براي مقابله با کرونا استفاده ميکند؟ مقامات در چين نظارت را افزايش داده و ابزارهاي جديد هوش مصنوعي را براي مقابله با همهگيري مرگبار به کار ميگيرند.
دشواري شناسايي مبتلايان
با عبور و مرور بيش از 50،000 نفر روزانه از ايستگاه راهآهن در ووهان، فشار عظيمي براي شناسايي سريع و دقيق کساني که ممکن است تب داشته باشند وجود دارد. برخي از شرکتها در چين تصميم دارند سيستم تشخيص دما را روزآمد کنند تا از فناوري تشخيص چهره استفاده شود. در 7 فوريه، يک شرکت هوش مصنوعي گفت که در حال کار روي راهحلي است که داراي قابليت تشخيص چهره و سنجش مضاعف از طريق دوربينهاي مادون قرمز و نور مرئي براي کمک به کارکنان شاغل در فرودگاهها و ايستگاههاي قطار براي شناسايي سريع افرادي است که داراي دماي بدن بالا هستند. زنگ يکسين، معاون مدير کميسيون بهداشت ملي چين، در 26 ژانويه به خبرنگاران اظهار کرد: «تشخيص چهره و سيستم نام واقعي به ما کمک ميکند تا افرادي که به طور بالقوه در معرض ويروس قرار دارند و به طور موثر مهار شيوع بيماريزايي را مهار ميکنيم». دولت چين به طرز بحثبرانگيزي پيشرفتهترين سيستم نظارت در جهان را تنظيم کرده است. علاوه بر سيستم نام واقعي که مردم را ملزم به استفاده از کارتهاي شناسايي دولتي براي خريد سيمکارت تلفن، حساب رسانههاي اجتماعي، سوار شدن به قطار و هواپيما يا حتي خريد مواد غذايي ميکند، روشهاي ديگري که چين از دادههاي بزرگ در اين شيوع استفاده ميکند شامل رديابي اطلاعات در مورد نقل و انتقال افراد از طريق تلفنهاي همراه و اجراي برنامههاي تلفن همراه است که به کاربران اين امکان را ميدهد تا دريابند آيا آنها با افراد مبتلا به بيماري برخورد داشتهاند يا خير. در اوايل شيوع، رسانهها اين اطلاعات را در رسانههاي اجتماعي منتشر ميکردند و به مردم اين امکان را ميدادند تا دريابند آيا با بيماران تأييد شده تماس نزديکي برقرار کردهاند و در صورت لزوم خود را قرنطينه کنند.
استفاده از کد تشخيصي
دولت اکنون يک برنامه تلفن همراه را پياده کرده است تا مردم بتوانند اين کار را انجام دهند. پس از وارد کردن اطلاعات شناسايي شخصي، کاربران ميتوانند کد QR را اسکن کنند تا بررسي کنند آيا در تماس نزديک با شخصي آلوده بودهاند و آيا در معرض خطر بيشتري قرار دارند. در همين حال، برخي از شرکتهايي که کارمندان خود را احضار کردهاند، از آنها درخواست ميکنند گزارش تأييد سفر تهيه شده توسط ارائهدهندگان مخابرات را ارائه دهند. پس از ارسال پيام به ارائهدهنده خود، يک کاربر به طور خودکار پيامي را دريافت ميکند که کليه شهرهايي که در 14 روز گذشته از آنها بازديد کردهاند و زمان قرنطينه پيشنهادي بر اساس سيستم رديابي موقعيت مکاني است. اما چنين جمعآوري اطلاعات گسترده نگرانيهايي را نيز در بين افراد ايجاد کرده است چراکه ميترسند حريم شخصي آنها با اين تلاش به شدت به خطر بيفتد. از طرف ديگر رهبران شرکتهاي فناوري از جمله علي بابا، بايدو، هواوي شتاب بيشتري در اين زمينه داشتهاند. اقدامات بهداشتي با استارتاپهاي فناوري بهطور کامل با پزشکان، دانشگاهيان و نهادهاي دولتي در سراسر جهان درگير هستند تا بتوانند فناوري را فعال کنند، زيرا ويروس همچنان در حال گسترش است. در اينجا چندين روش هوش مصنوعي، دانشداده و فناوري که براي مديريت و مبارزه با کوويد 19 استفاده شده، بيان ميشود. چگونه از هوش مصنوعي، علوم داده و فناوري براي مقابله با همهگيري کرونا ويروس استفاده ميشود.
جنبههاي متعدد هوش مصنوعي
هر چه بهتر بتوانيم ويروس را رديابي کنيم، بهتر ميتوانيم با آن مبارزه کنيم. با تجزيه و تحليل گزارشهاي خبري، رسانههاي اجتماعي و اسناد دولتي، هوش مصنوعي ميتواند يادگيري شيوع بيماري را بياموزد. هوش مصنوعي BlueDot چند روز قبل از اينکه مراکز کنترل و پيشگيري از بيماريها يا سازمان بهداشت جهاني هشدارهاي عمومي خود را صادر کنند، درباره اين تهديد هشدار داده است. يکي از شرکتهاي هوش مصنوعي روشي راهاندازي کرد که به کارکنان خط مقدم مراقبتهاي بهداشتي کمک ميکند تا اين بيماري را به طور موثر تشخيص دهند و نظارت کنند. بخشهاي تصويربرداري در مراکز درماني با افزايش حجم کار ايجاد شده توسط ويروس، روبهرو ميشوند. اين راهحل سرعت تشخيص CT را بهبود ميبخشد. هواپيماهاي بدونسرنشين يکي از امنترين و سريعترين راهها براي تحويل تجهيزات پزشکي در جايي است که بايد طي شيوع بيماري به آنجا بروند. هواپيماهاي بدون سرنشين همچنين براي گشتزني در فضاهاي عمومي، رديابي عدم رعايت موازين قرنطينه، و براي تصويربرداري حرارتي(تب) استفاده ميشوند. رباتها مستعد ابتلا به ويروس نيستند، بنابراين آنها براي انجام بسياري از کارها نظير تميز کردن و استريل و تهيه مواد غذايي و دارويي براي کاهش تماس انسان با انسان اعزام ميشوند. در چين روباتها که به طور معمول در صنعت پذيرايي استفاده ميشوند، در بيش از 40 بيمارستان در سراسر کشور مستقر شدند. اکنون از سيستمهاي هوش مصنوعي براي ساخت داروهايي استفاده ميشود که ميتوانند با سختترين بيماريهاي جهان مبارزه کنند. سيستم نظارت پيشرفته چين براي شناسايي افراد آلوده از فناوري تشخيص چهره و نرمافزار تشخيص دما براي شناسايي افرادي که تب دارند و به احتمال بيشتري ويروس در آنها وجود دارد استفاده ميکند. دولت چين همچنين يک سيستم نظارتي به نام کد بهداشت تهيه کرده است که از دادههاي عظيم براي شناسايي و ارزيابي خطر هر فرد بر اساس تاريخ سفر خود، مدت زمان، زمان ماندن در نقاط پرمخاطره و قرار گرفتن در معرض احتمالي افراد حامل ويروس استفاده ميکند. به شهروندان كد رنگي (قرمز، زرد يا سبز) اختصاص داده شده است كه ميتوانند از طريق برنامههاي محبوب به آنها دسترسي داشته باشند تا نشان دهند آيا بايد قرنطينه شوند يا مجازند در ميان مردم باشند. رباتهاي چت براي به اشتراک گذاشتن اطلاعات از شبکههاي اجتماعي کار ميکنند و افراد ميتوانند از طريق آن به خدمات مشاوره آنلاين سلامت رايگان دسترسي داشته باشند. در حال حاضر ابررايانههايي که روي واکسن کروناويروس کار ميکنند، توسط محققان به کار گرفته شده تا هر چه سريعتر به روش درمان يا واکسن ويروس دست يابند.